Szükség van egy jó utasbiztosításra


A nyári szünidő beköszöntével családok ezrei indulnak külföldre, a tengerparthoz. A külföldre látogatók mintegy harmada köt csak utasbiztosítást a Mabisz adatai szerint. Ezzel olyan felesleges kockázatot vállalunk, amely egy egyszerű gyomorrontás esetén is elviheti a nyaralásra szánt költőpénz nagy részét.

Ezzel szemben viszont egy utasbiztosítás díja eltörpül egy tengerparti nyaralás ára mellett, napi két gombóc fagyi áráért lehet fejenként megfelelő védelmet kapni. Az utasbiztosítás kalkulátor segít összevetni a biztosításokat, ahol nem csak a díjat kell nézni, ez az utolsó szempont.

A megfelelő utasbiztosítás kiválasztásához elsősorban a nyújtott szolgáltatásokat és az azok mellé társított térítési limiteket kell áttekinteni. A legfontosabb szempontok a baleset és betegség általi gyógykezelések illetve a poggyászbiztosítás térítései limitjei. Csak ezután érdemes a díjat nézni, a megfelelő biztosítások közül.

Mivel az úticélhoz kell igazítani a biztosítást, tisztában kell lennünk azzal, hogy a célországban milyenek a gyógykezelések feltételei és azok költségei. A legdrágább országok a világon az USA, Kanada és Izrael.

A biztosítók számos plusz szolgáltatást is kínálnak, amelyek azoknak a turistáknak feleslegesnek tűnhetnek, akik még nem kerültek bajba külföldön, de akit már ért baleset vagy betegség idegenben, az értékeli azokat. Ilyen például a 24 órás magyar nyelvű asszisztencia. Az asszisztencia bármikor hívható, segít a tolmácsolásban, segít kórházat keresni.

A hazai turisták közül sokan veszik igénybe az EEK-t és a bankkártya utasbiztosítását. Sajnos önmagában az EEK elég sok fedezetet nem térít, ilyen az önrész, ami műtétnél egész komoly summa, míg a bankkártyába épített biztosítás rendkívül alacsony limitekkel van ellátva, ráadásul a célországra nem is biztos, hogy érvényes. Az EEK is csak Európában érvényes, értelem szerűen.

Az EEK az EU tagállamokon túl Izlandon, Svájcban, Norvégiában, Liechtensteinben fogadják el, a szerződött ellátóhelyeken. A kártya mindössze annyira jogosít bennünket, amire az adott ország állampolgárait az illetékes társadalombiztosítás nyújt. Magánellátásra nem jogosít bennünket.

Vissza